20. 8. 2025   |   svátek má Bernard
 

Marokánky

Název Množství a jednotka
smetana ke šlehání 250 ml
polohrubá mouka 3 lžíce
máslo 50 g
cukr krystal 4 lžíce
vanilkový cukr 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Z tekuté šlehačky, cukru, másla, polohrubé mouky a vanilkového cukru uvaříme hustou kaši - směs začne houstnout až vznikne "koule", která se nabalí na vařečku a měla by se odlepovat od dna hrnce, v té chvíli sporák vypneme. Pak zahustíme směsí nasekaných oříšků, ořechů, rozinek, kandovaného ovoce, mandlí, celkem asi 200g, zahustíme směs tak, aby se pak na plechu neroztékala. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme placičky o průměru 5 cm a upečeme při teplotě 180° asi 12 - 15 minut, až mírně zhnědnou okraje. Vychladlé z jedné strany poléváme čokoládovou polevou.

Z tohoto množství je cca 55 ks.


Další fotografie
 


RECEPTY

Sulc (huspenina)

Postup: Kolínka a nožičky omyjeme a pečlivě odstraníme případné štětiny - buďto je... zobrazit recept

RECEPTY

Pizza na plechu

Postup: na těsto:1/2 kg hl. mouky1 lžička soli1/2 deci oleje2 žloutkykvásek:1/4 l... zobrazit recept

RECEPTY

Pappardelle s telecím masem a medvědím česnekem

Postup: Pappardelle uvaříme v osolené vodě. Telecí maso nakrájíme na tenké nudličky.... zobrazit recept

RECEPTY

Kapusta zapečená s čedarem

Postup: Kapustu očistíme, nakrájíme nadrobno a povaříme v mírně osolené vodě 5 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

Staročeská husa

Postup: Husu omyjeme, osušíme, pokud má husa drůbky, odstraníme je. Odřízneme křídla a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...